Het is eindelijk zover: het Besluit omgevingsrecht (Bor) is gewijzigd per 1 november 2014. In het Bor is het vergunningvrij bouwen geregeld. Per 1 november zijn de mogelijkheden om vergunningvrij te bouwen uitgebreid, wat betekent dat het makkelijker wordt om zonder vergunning te bouwen. Ik vertel u graag de belangrijkste wijzigingen van dit besluit.
Vergunningvrij bouwen
Wanneer u wilt gaan bouwen heeft u in principe altijd een vergunning nodig. In het Bor zijn de uitzonderingen op deze regel opgenomen, waardoor u zonder vergunning toch kunt bouwen. Het grootste voordeel daarvan is dat u kunt gaan bouwen, ook als uw plan is strijd is met het bestemmingsplan. Als u geen vergunning nodig hebt, staat ook het bestemmingsplan uw bouwplannen niet in de weg. Voorheen was dit mogelijk voor een bijgebouw van maximaal 30 m2 groot en 3 meter hoog. Per 1 november is de regeling gewijzigd en wordt het maximaal 150 m2 voor alle bijgebouwen gezamenlijk, afhankelijk van het oppervlak van het achtererf. Ook is de hoogte maximaal 5 meter hoog geworden.
Vergunningvrij bouwen alleen op het achtererfgebied
Voorwaarde voor vergunningvrij bouwen is dat het alleen op het achtererfgebied mag worden uitgevoerd. Het achtererfgebied is het hele gebied dat recht achter de woning is gelegen. Het is in sommige gevallen ook het gebied dat naast de woning is gelegen, op 1 meter achter de voorgevelrooilijn. Voorwaarde hiervoor is dat het erf naast de woning niet grenst aan openbaar toegankelijk gebied, zoals een openbaar toegankelijke weg of voetpad, of een openbaar toegankelijk vaarwater.
Verruimde mogelijkheid tot aanbouwen van een hoofdgebouw
Onder het oude Bor was het toegestaan een hoofdgebouw te vergroten met een aanbouw van maximaal 2,5 meter. Dit leverde in de praktijk problemen op, omdat dit vaak te weinig was. In het nieuwe Bor is een aanbouw met een diepte van 4 meter toegestaan. Vergunningvrij bouwen is door deze wijziging dus nog interessanter geworden!
Bijbehorend bouwwerk
Onder voorwaarden is ook een losstaand bijbehorend bouwwerk bij een hoofdgebouw vergunningvrij op te richten. Een bijbehorend bouwwerk is een gebouw dat hoort bij een hoofdgebouw en dat op hetzelfde perceel is gebouwd. Vergunningvrij gaat het dan om gebouwen zoals een schuur, serre of tuinhuisje. Het bijbehorend bouwwerk kan worden gebouwd bij een woning, maar ook bij een school, winkel of bedrijfsgebouw. Het is de bedoeling dat de vergunningvrije ruimte naar eigen inzicht aan bestaande en nieuwe bebouwing kan worden toegevoegd. In het gewijzigde Bor is daarom opgenomen dat een bijbehorend bouwwerk ook kan bestaan uit een uitbreiding van een bestaand bijbehorend bouwwerk. Ook is het mogelijk geworden om een bijbehorend bouwwerk te realiseren dat deels vergunningplichtig is en deels vergunningvrij. Ook hier geldt weer dat het maximale oppervlak aan vergunningvrij op te richten bijgebouwen 150 m2 mag zijn
Vergunningvrije mantelzorgwoning
Door de wijziging van het Bor wordt de mogelijkheid geboden om vergunningvrij een mantelzorgwoning bij uw woning te bouwen. Mantelzorg is de niet professionele zorg voor een hulpbehoevende met wie u een sociale relatie hebt. Uit een verklaring van een huisarts, wijkverpleegkundige enz. moet blijken dat de hulp nodig is. Het gaat dus om een woning bij uw woning, zodat u een hulpbehoevend familielid of andere relatie kunt verzorgen. De zorgbehoevende mag in die woning wonen, maar er mag ook een nieuwe woning bij de woning van de hulpbehoevende worden gebouwd.
De regels voor het bouwen van een bijbehorend bouwwerk zijn gedeeltelijk van toepassing op de mantelzorgwoning. Deze woning kan alleen op het achtererfgebied van een bestaande woning worden gebouwd. Voor het oppervlak gelden dezelfde regels als voor bijbehorende bouwwerken, tenzij de woning buiten de bebouwde kom is gelegen. De mantelzorgwoning mag buiten de bebouwde kom maximaal 100 m2 groot zijn, als de woning in zijn geheel of in delen verplaatsbaar is. Deze oppervlakte is ook toegestaan als bij de woning al het maximum aan bijgebouwen is gebouwd.
Mocht u nog een vraag hebben naar aanleiding van deze blog, dan kunt u deze stellen bij reacties onder deze blog!