De gemeenteraad van Westland is bezig met de uitwerking van de handhaving van de agrarische bestemming in het buitengebied. Het gaat dan om het opleggen van een last onder dwangsom bij strijdig gebruik van glastuinbouwgrond. Na de zomer wordt een uitkomst daarvan verwacht. Enige tijd geleden publiceerde ik al een blog over de handhaving in het Westland. Deze blog vindt u hier.
Voorstel van het college: Tijdelijke bewoning akkoord
Het voorstel van het college aan de gemeenteraad was begin dit jaar om een verschil te maken tussen het bewonen van woningen en wat genoemd wordt ‘‘hobbymatig gebruik van grond’’. Hobbymatig gebruik is het gebruik van grond bij een woning. Dit wordt anders – lees strenger- aangepakt dan het bewonen van woningen zelf. Het ambtelijk voorstel is dus om in beginsel niet op te treden tegen mensen die als burger wonen in een agrarische woning. Deze woningen zouden een tijdelijke bestemming moeten krijgen die tijdelijk toestaat dat iedereen (ook niet glastuinbouwers of hun personeel) in die woning woont. Deze tijdelijke bestemming eindigt op het moment dat de woning voor reconstructie noodzakelijk is. Hiervoor wil men het bestemmingsplan gaan aanpassen. Dit lijkt mij een toe te juichen wijziging. Die moet er nog wel doorheen komen.
Strenge aanpak van hobbymatig gebruik
Het college stelt voor om tegen ‘‘hobbymatig gebruik’’ van agrarische grond, zoals een grotere bloementuin, gebruik van kasjes op agrarisch gebied enzovoort, wel hard op te treden. De motivering om dit te doen is vastgelegd in verschillende dwangsombesluiten. Daarin wordt bijvoorbeeld een last opgelegd om de achtertuin, waarvan de grond een agrarische bestemming heeft, te ontruimen en braak te laten liggen, of een kasje af te breken. De motivering luidt dan als volgt:
“Het braak laten liggen heeft wel degelijk een meerwaarde voor de glastuinbouw. Hiermee wordt te kennen gegeven dat de gronden bruikbaar zijn en vrijwel direct beschikbaar. Daarnaast onthecht het de eigenaar van het idee deze gronden privé te kunnen gebruiken, zodat ook hij een realistischer beeld krijgt van de mogelijkheden van het perceel. Wij hopen tevens op een preventieve werking op anderen die het idee vatten agrarische gronden te onttrekken aan het glastuinbouwareaal.”
Het gaat om argumenten die op zich misschien wel een kern van waarheid bevatten, maar het effect is wel heel gering, terwijl de lasten voor een particuliere burger groot zijn. Het gaat vaak om snippers grond. Het effect van de ontruiming op zich is meestal zeer beperkt, omdat het vaak gaat om woningen waar de kassen omheen gebouwd liggen, zodat het ontruimen van de grond de komende jaren nog geen enkel effect heeft. Ik ken op dit moment geen enkele zaak waar een tuinder in de omgeving er direct profijt van heeft als de burger zijn stukje grond ontruimt. Het enige effect is dan inderdaad het afschrikeffect.
Men wil dit gaan bespreken in een werkgroep waarin alle raadspartijen vertegenwoordigd zijn. Inmiddels is bekend dat de laatste werkgroep pas na de zomer plaats gaat vinden. Het nieuwe beleid zal dus nog even op zich laten wachten. Ik hou u op de hoogte!