Als u bouwplannen hebt en u weet dat er een nieuw bestemmingsplan aan komt, is het verstandig de gemeente van te voren te verzoeken uw plannen positief in het nieuwe plan te bestemmen. Als er nog geen bestemmingsplan in de maak is, dan moet er specifiek voor uw plan een bestemmingsplan worden gemaakt. Dan is het wijzigen van de bestemming een kostbare zaak. In veel gevallen kan de kruimelregeling dan worden gebruikt om vergunning te krijgen, of zelfs om de periode tot een nieuw plan te overbruggen.
Gebruik kruimelregeling
Het is met de kruimelregeling mogelijk om het gebruik van een pand te wijzigen, bijvoorbeeld van winkel naar woning. Hierdoor is het gebruik als woning toegestaan. In het nieuwe bestemmingsplan kan dan de bestemming van het pand “Wonen” worden.
Door middel van de kruimelregeling kan ook een vergunning worden verleend om tijdelijk van het bestemmingsplan af te wijken. Deze afwijking is voor maximaal 10 jaar toegestaan.. Er moet aan verschillende voorwaarden zijn voldaan. Het moet gaan om strijdig gebruik dat na het einde van de termijn beëindigd kan worden, en het tijdelijk gebruik mag geen onomkeerbare gevolgen hebben. Verder moet het gaan om een afwijking die niet in de andere onderdelen van de kruimelregeling is toegestaan. Geen van de overige kruimelmogelijkheden maakt nieuwbouw mogelijk. Binnen de tijdelijke afwijking is nieuwbouw van een pand wel mogelijk. Dit geldt zowel buiten als binnen de bebouwde kom.
Als aan voornoemde voorwaarden is voldaan, kan in principe iedere activiteit tijdelijk gelegaliseerd worden. Er kan dus een groot aantal bouwprojecten worden gerealiseerd met inzet van deze regeling.
Tijd tot nieuw bestemmingsplan overbruggen
In sommige gevallen biedt enkel het onderdeel om tijdelijk van het bestemmingsplan af te wijken uitkomst voor uw bouwplannen. Als u de nieuwbouw permanent wilt gaan gebruiken, heeft het natuurlijk de voorkeur om dit permanent te legaliseren. Hoewel er op grond van de kruimelregeling slechts een vergunning voor 10 jaar kan worden verleend, is er een mogelijkheid om het gebruik permanent te legaliseren.
De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft dat in een recente uitspraak bevestigd. In overleg met de gemeente kan bijvoorbeeld worden besloten om een tijdelijke vergunning voor 10 jaar te verlenen. Bij het vaststellen van een nieuw bestemmingsplan kan het “tijdelijke” gebruik dan alsnog positief bestemd worden, waardoor het dus definitief wordt toegestaan. Deze manier van werken wordt in de toelichting op de kruimelregeling niet uitgesloten, en is nu dus door de Afdeling goedgekeurd.
In deze zaak was een tijdelijke vergunning verleend voor de grootschalige bouw van zonnepanelen op een veld. Deze tijdelijke vergunning werd in stand gelaten, ook al hadden zowel de exploitant van de zonnepanelen als de gemeente uitgesproken dat zij op termijn de zonnepanelen permanent in het bestemmingsplan wilden opnemen. Hierdoor kon op korte termijn een vergunning voor de zonnevelden worden verleend, zodat deze snel kon worden aangelegd. De verwerking in het bestemmingsplan kon later plaatsvinden.
Voordelen
Het gebruiken van de kruimelregeling als tussenstap tot het nieuwe bestemmingsplan heeft een aantal voordelen. Allereerst is de korte procedure van toepassing. Dat houdt in dat in principe in 8 weken een vergunning verleend wordt. Ook zijn de legeskosten voor het gebruik van de kruimelregeling aanzienlijk lager dan die van een bestemmingswijziging. Deze werkwijze kan u daarom veel tijd én geld schelen.
Conclusie
Het is altijd verstandig om na te gaan welke mogelijkheden er bestaan om uw plannen te realiseren. Sommige procedures zijn aanzienlijk korter of goedkoper dan andere. U kunt er uw voordeel mee doen, als u vooraf uitzoekt welke mogelijkheden u hebt!