Stel dat u de gelegenheid krijgt om een stukje te kopen van het naburig perceel. Hierop wilt u een bijbehorend bouwwerk bouwen. U weet dat een bijbehorend bouwwerk gebouwd moet worden op hetzelfde perceel, maar betekent dat dan dat de kadastrale percelen moeten worden samengevoegd om als hetzelfde perceel aangemerkt te kunnen worden?
Bijbehorend bouwwerk
Een bijbehorend bouwwerk is een uitbreiding van het hoofdgebouw of een functioneel met het hoofdgebouw verbonden gebouw, dat op hetzelfde perceel als het hoofdgebouw staat. Als u vergunningvrij wilt bouwen, of als u met de kruimelregeling een vergunning krijgt, moet het bouwwerk passen binnen de omschrijving van een bijbehorend bouwwerk. Regelmatig komt daardoor de vraag op wat “hetzelfde perceel” is. Vaak wordt gedacht dat het gaat om het kadastraal perceel.
Feitelijke actuele situatie
Bij het bepalen of iets behoort tot “hetzelfde perceel” is niet doorslaggevend wat de kadastrale indeling is, maar wat de feitelijke actuele situatie is. Gekeken moet worden hoe de grond is ingericht, en wat feitelijk gebruikt wordt ten behoeve van het hoofdgebouw. Dat heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State meermaals uitgesproken, bijvoorbeeld in deze uitspraak.
Dat de situatie puur feitelijk wordt beoordeeld blijkt wel uit de hiervoor aangehaalde uitspraak de Afdeling. Zo heeft zij geoordeeld dat een stuk grond dat niet in eigendom was van de eigenaar van het hoofdgebouw, toch onderdeel was van “hetzelfde perceel” en er daardoor een bijbehorend bouwwerk op kon worden op gerealiseerd. In dit geval was een beek met gronden aan weerszijden in eigendom van het waterschap, maar in gebruik als tuin bij een woning. De Afdeling achtte de eigendomssituatie niet bepalend, en rekende die gronden toch tot het erf, omdat deze feitelijk als tuin in gebruik waren. Daarbij werd aangetekend dat de grootte en situering van de beek niet zodanig zijn dat niettemin moet worden gesproken van twee verschillende percelen.
Ook de bestemming van het perceel is niet doorslaggevend. Dat betekent dat een bijbehorend bouwwerk bij een woning op een stuk agrarische grond gebouwd zou kunnen worden, zolang de agrarische grond feitelijk is ingericht en in gebruik is als perceel bij het hoofdgebouw. Dit bijbehorend bouwwerk zou weliswaar niet vergunningvrij gebouwd kunnen worden omdat het agrarisch deel niet als erf aangemerkt kan worden, maar zou prima met behulp van de kruimelregeling vergund kunnen worden.
Conclusie
Of een bijbehorend bouwwerk op hetzelfde perceel gebouwd wordt, is uitsluitend afhankelijk van de feitelijke actuele situatie. Daarbij moet gekeken worden naar hoe het perceel is ingericht en wordt gebruikt. Wat de bestemming is, hoe het kadastraal is ingericht en bij wie het in eigendom is, is hierbij niet van belang. Bij vergunningvrij bouwen is uiteraard wel van belang dat ook aan de regels voor vergunningvrij bouwen is voldaan.
Heeft u bouwplannen, maar is niet zeker of die op hetzelfde perceel gerealiseerd worden? Wij zoeken het graag voor u uit!
Bekijk de mogelijkheden op de website van BestemmingsPlanBezwaar
Advocatenkantoor Zwinkels stelt haar blogs zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze blogs kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.