Regelmatig krijgen wij de vraag of iemand een vergunning kan aanvragen als hij geen eigenaar is van een pand. Niet in alle gevallen kan bijvoorbeeld een huurder van een pand een vergunning aanvragen om bij een pand iets aan te bouwen. In deze blog leggen wij uit wanneer een vergunning kan worden aangevraagd door iemand die geen eigenaar van een perceel is.
Belanghebbende
Volgens de wet is een aanvraag een verzoek van een belanghebbende om een besluit te nemen. Om een vergunning aan te kunnen vragen, moet u dus een belanghebbende zijn. Daaraan voldoet u als uw belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken.
Als een vergunning wordt aangevraagd, wordt in principe aangenomen dat de aanvrager een belanghebbende is bij het besluit. Dit is anders indien aannemelijk is dat het aangevraagde plan niet kan worden verwezenlijkt. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor als een huurder van een woning een aanvraag heeft gedaan om een aanbouw aan een woning aan te bouwen. De huurder van het pand mag immers niet zomaar zonder toestemming van de verhuurder een aanbouw bouwen. In dat geval is het niet aannemelijk dat de huurder het bouwplan kan verwezenlijken, en is hij dus ook geen belanghebbende bij het besluit. Hierover hebben wij in deze blog meer geschreven.
In deze zaak had de aanvrager een vergunning gevraagd om een aantal bomen te kappen. De gemeente was eigenaar van deze bomen. Daardoor werd de vergunning afgewezen. In hoger beroep werd geoordeeld dat de aanvrager geen belanghebbende was, omdat hij geen eigenaar was van de bomen.
Alleen eigenaar belanghebbende?
Betekent dat dan dat iemand die geen eigenaar is van een pand of perceel nooit als belanghebbende kan worden aangemerkt? Nee, ook als u geen eigenaar bent van het pand kunt u als belanghebbende worden aangemerkt. Hiervoor dient u te kunnen aantonen dat u toestemming hebt van de eigenaar van het pand om het aangevraagde plan te verwezenlijken.
Als de huurder toestemming van de verhuurder heeft, zal hij dus wel als belanghebbende worden aangemerkt. Dat geldt ook voor een mogelijke koper van een woning met toestemming van de verkoper. Als de man in de bovenstaande procedure van de gemeente toestemming had gekregen om de bomen te kappen, zou het aannemelijk zijn dat hij gebruik kan maken van de vergunning. In dat geval zou hij dus wel belanghebbende zijn. Hoewel het niet verplicht is, is het verstandig om deze toestemming schriftelijk te vragen, zodat hierover in een eventuele bezwaar- of beroepsprocedure geen discussie kan ontstaan.
Wilt u onze hulp bij het aanvragen van een vergunning?
Bekijk de mogelijkheden op de website van Bestemmingsplanbezwaar
Advocatenkantoor Zwinkels stelt haar blogs zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze blogs kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.