Wanneer een gemeente een bepaalde toezegging doet, moet je er als burger op kunnen vertrouwen dat een gemeente die toezegging ook nakomt. Dit wordt het vertrouwensbeginsel genoemd. Voor een geslaagd beroep op het vertrouwensbeginsel moet het gaan om een aan het bestuursorgaan toe te rekenen concrete, ondubbelzinnige toezegging gedaan door een daartoe bevoegd persoon, waaraan rechtens te honoreren verwachtingen kunnen worden ontleend. Dit zijn heel strenge eisen, waar in de praktijk vaak niet aan kan worden voldaan. Daarnaast blijkt uit een uitspraak uit december 2018 dat de periode waarin je je op een dergelijke toezegging door de gemeente kunt beroepen vaak ook maar beperkt is.
Gemeente heeft zich niet gehouden aan toezegging uit 2003
In de zaak uit december 2018 moest voor de bouw van een woonwijk bijvoorbeeld een nieuwe ontsluitingsweg met trottoir worden gerealiseerd. De eiser in deze zaak heeft destijds (dat was in 2003) aan het college gevraagd het trottoir niet aan zijn zijde, maar aan de overkant van de straat kon worden geplaatst. Het college heeft toen per brief aan eiser laten weten dat het trottoir aan de overkant van de straat zou worden aangelegd.
Acht jaar later (in 2011) wordt vervolgens een nieuw bestemmingsplan vastgesteld. Dit bestemmingsplan biedt de mogelijkheid om aan beide zijden van de weg een trottoir aan te leggen. In juni 2016 (13 jaar later) start de gemeente dan ook met het aanleggen van een trottoir aan de zijde van appellant. Eiser uit hierover zijn bezwaren richting de gemeente, maar de gemeente geeft hieraan geen gehoor. Eiser besluit daarom naar de rechter te stappen en vordert verwijdering van het trottoir. Hieraan legt hij ten grondslag dat de gemeente onrechtmatig heeft gehandeld, omdat zij zich niet heeft gehouden aan haar toezegging uit 2003.
Gemeente kan niet voor altijd gehouden worden aan eerder gedane toezeggingen
De rechtbank en in hoger beroep het gerechtshof is het niet eens met eiser. Het Hof wijst erop dat de toezegging is gedaan in het kader van een uitwerkingsplan, en daardoor is verbonden aan het toen geldende bestemmingsplan. Bestemmingsplannen dienden ten tijde van de toezegging iedere 10 jaar te worden herzien. De ruimte om ons heen is immers continu aan verandering onderhevig. De gemeente kan dan ook niet gehouden worden aan toezeggingen die zijn gedaan ten tijde van een voorheen geldend bestemmingsplan. Dit is uiteraard anders indien de gemeente in de toezegging uit 2003 uitdrukkelijk had vermeld dat de toezegging ook na het verstrijken van de geldigheidsduur van het huidige bestemmingsplan van kracht zou blijven. Dit was in dezen echter niet het geval.
Blijf op de hoogte van bestemmingsplanwijzigingen
Het gerechtshof vermeldt daarnaast ook in haar uitspraak dat eiser geen zienswijze bezwaar heeft ingediend tegen het nieuwe bestemmingsplan. Hiermee heeft eiser de kans misgelopen om zijn bezwaren te uiten. Het is als burger heel belangrijk om bestemmingsplanwijzigingen in de gaten te houden. Gemeenten zijn in de meeste gevallen namelijk niet verplicht om u hier op te wijzen. Er bestaan verschillende manieren om van belangrijke ontwikkelingen binnen uw gemeente op de hoogte te blijven, hierover heeft BestemmingsPlanBezwaar deze blog geschreven.
Conclusie
Als burger moet je er op kunnen vertrouwen dat een gemeente haar toezeggingen nakomt. Een gemeente kan echter niet voor altijd gehouden worden aan eerder gedane toezeggingen, nadat de bestemmingsplantermijn van 10 jaar is verlopen.
Een goede manier om als burger je bezwaren tegen een nieuw bestemmingsplan te uiten is door een zienswijze in te dienen tegen het nieuwe ontwerpplan. Over het indienen van een zienswijze heeft BestemmingsPlanBezwaar de volgende blog geschreven.
Wilt u bezwaar maken tegen een nieuw bestemmingsplan? Of wilt u zich beroepen op een eerdere toezegging van de gemeente, maar weet u niet hoe u dit aan moet pakken? Wij adviseren u graag verder hierover of voeren namens u de procedure met de gemeente. Vraagt u hiervoor vrijblijvend een van onze adviespakketten aan.
Bekijk de mogelijkheden op de website van BestemmingsPlanBezwaar
Advocatenkantoor Zwinkels stelt haar blogs zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze blogs kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.