Dat vergunningvrij bouwen in het voorerf niet mogelijk is, dat is nu waarschijnlijk wel duidelijk. De reden hiervoor is dat een bouwwerk op grond die grenst aan openbaar gebied een grotere invloed heeft op de direct omgeving dan bouwwerken die aan de achterkant van een gebouw worden gebouwd. Waar soms nog wel onduidelijkheid over bestaat is de vraag of bouwwerken in het voorerf van de vergunningvrije meters moeten worden afgetrokken. In deze blog geven wij antwoord op deze vraag.
Hoeveel mag ik vergunningvrij bouwen?
De belangrijkste vraag bij vergunningvrij bouwen is hoeveel u in de praktijk maximaal mag bouwen. De berekening hiervoor is als volgt:
Van de uitkomst van deze rekensom, trekt u het totaal aantal bebouwde vierkante meters af. De uitkomst hiervan is het aantal meter dat u vergunningvrij mag bouwen. Vervolgens dient u de oppervlakte van de al aanwezige bijgebouwen in het achtererfgebied bij elkaar op te tellen en van het aantal meter dat u vergunningvrij mag bouwen af te trekken
Bouwwerken in het voorerf
Als u met vergunning een bouwwerk op het voorerf heeft gebouwd, vraagt u zich wellicht af of u deze vierkante meters ook van het aantal meter dat u vergunningvrij mag bouwen dient af te trekken. Het antwoord hierop is soms. Het hangt er namelijk vanaf wat er gebouwd is op het voorerf. Er zijn twee soorten bouwwerken te onderscheiden: bijbehorende bouwwerken en uitbreidingen van het hoofdgebouw.
- Bijbehorende bouwwerken
Bijbehorende bouwwerken zijn losstaande bouwwerken en zijn functioneel ondergeschikt aan het hoofdgebouw. Een schuur bij een woonhuis is hier een goed voorbeeld van. Deze bouwwerken in het voorerf hoeven niet van de vergunningvrije meters afgetrokken te worden. - Uitbreidingen aan de voorzijde van een hoofdgebouw
Een uitbouw aan de voorzijde van een bouwwerk is geen bijbehorend bouwwerk maar een uitbreiding van de woning. Dit is van belang omdat een uitbouw het oppervlak van de woning vergroot. Daarmee wordt de oppervlakte van het bebouwingsgebied ook vergroot. Het bebouwingsgebied wordt aan de hand van de volgende formule berekend: de oppervlakte van het achtererfgebied + de oppervlakte van de woning – de oppervlakte van de originele woning.
Als u een uitbouw op het voorerf hebt, betekent dit dat het bebouwingsoppervlak groter is dan alleen uw achtererf. Bij de oppervlakte van het achtererf, moet de uitbouw op het voorerf worden opgeteld. Dit betekent dat door het plaatsen van een uitbouw op het voorerf, het totale aantal vergunningvrije meters dat u mag bouwen, wordt vergroot. Echter, de uitbouw dient vervolgens wel van het totaal aantal vergunningvrije meters te worden afgetrokken. Hierdoor houdt u in totaal minder meters over.
Conclusie
Hoewel er vergunningvrij niet op het voorerf mag worden gebouwd, moeten bouwwerken op het voorerf soms wel van uw totaal aantal meters worden afgetrokken. Dit is een goed voorbeeld van hoe gecompliceerd vergunningvrij bouwen kan zijn. Informeer voordat u gaat bouwen altijd goed of uw plannen daadwerkelijk vergunningvrij gerealiseerd kunnen worden.
Bent u benieuwd hoeveel u vergunningvrij mag bouwen?
Bekijk de mogelijkheden op de website van BestemmingsPlanBezwaar
Advocatenkantoor Zwinkels stelt haar blogs zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze blogs kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.