Vergunningvrij bouwen, oftewel bouwen zonder dat je daar een vergunning nodig hebt. Dat is waar wij de komende nieuwsbrieven over zullen schrijven. Naar verwachting gaan er binnenkort een aantal veranderingen plaatsvinden aan de regeling voor vergunningvrij bouwen, en wij brengen u daar graag van op te hoogte. Deze nieuwsbrief gaat over de mogelijkheid om zonder vergunning toch die garage in uw achtertuin te kunnen bouwen, en over de vraag aan welke eisen dat bouwwerk moet voldoen om daarvoor in aanmerking te komen. Wij hopen dat u hierdoor uw bouwplan uit kunt voeren, waar dat eerder misschien niet mogelijk was!
Wilt u een tuinhuisje, een paardenstal of schuur achter uw woning bouwen, maar weet u niet of u hier een vergunning voor nodig heeft? Wanneer u wilt gaan bouwen heeft u in principe altijd een vergunning nodig, maar de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) bevat uitzonderingen op deze regel, waardoor u zonder vergunning toch kunt bouwen. Het grootste voordeel daarvan is dat u kunt gaan bouwen, ook als uw plan in strijd is met het bestemmingsplan. Als u geen vergunning nodig hebt, staat ook het bestemmingsplan uw bouwplannen niet in de weg. Op dit moment is dit mogelijk voor een bijgebouw van maximaal 30 m2 groot en 3 meter hoog. Binnenkort wordt de regeling echter gewijzigd en wordt het – naar het zich nu laat aanzien – maximaal 100 m2 groot en 5 meter hoog. Voor een aanbouw geldt nu nog dat een aanbouw aan een woning mag worden gebouwd met een diepte van 2,5 m. Binnenkort wordt dat waarschijnlijk een aanbouw aan de woning met een diepte van 4 meter in plaats van maximaal 2,5. Vergunningvrij bouwen wordt met deze nieuwe regeling dus nog interessanter!
Wanneer kunt u vergunningvrij bouwen?
Vergunningvrij bouwen mag alleen in het achtererfgebied, oftewel het stuk grond aan de achterkant van de woning of het bedrijfsgebouw dat als hoofdgebouw wordt gebruikt. Wat wordt dan gezien als het achtererfgebied? Het gaat in ieder geval om het deel van het erf dat recht achter het hoofdgebouw ligt. Ook het deel aan de zijkant van het erf achter het gebouw hoort tot het achtererf, maar alleen als er langs die zijkant geen openbare weg loopt. Het bepalen van het achtererfgebied is van belang, omdat het bijgebouw alleen op het gebied van het achtererf gebouwd mag worden. Daarnaast geldt er nog een vereiste dat het oppervlak van het gehele achtererf maar voor maximaal 50% bebouwd mag worden. Ook voor dit vereiste is dus van groot belang wat er precies tot het achtererf hoort.
Volgens de Raad van State hoort ook het gebied achter een schuur tot het achtererf. Het oppervlak van het achtererf mag niet meer dan 50% bebouwd zijn. Door het extra oppervlak achter een schuur mee te tellen werd de 50% niet overschreden. Er geldt wel de voorwaarde dat het gebied achter de schuur de bestemming “Tuin, Wonen, Erf” of een vergelijkbare bestemming heeft.
Ook het gebied dat ligt achter een aanbouw aan de zijkant van de woning wordt als achtererfgebied aangemerkt. Bij woningen die in een hoek aan twee openbare wegen liggen, wordt alleen de grond recht achter de woning tot het achtererf gerekend en niet de grond aan zijkant van de woning. Ook moet vaststaan dat de uitbouw bestemd is om te wonen en niet voor een andere bestemming.
Over de vraag of een bijgebouw vergunningvrij is, worden vaak procedures gevoerd. Meestal vinden die procedures plaats, omdat een buurman gaat klagen over het bouwwerk dat naast hem opgericht wordt, en waarvoor geen vergunning is verleend. De gemeente kan dan kiezen of zij de klacht afwijst – als zij van mening is dat het gebouw vergunningvrij is – of niet. In het laatste geval zal men naar aanleiding van een klacht mogelijk gaan optreden tegen het bouwen zonder vergunning. Het is dus van belang om u daarover van tevoren goed te informeren.
Indien u naar aanleiding van het vorenstaande nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact met ons op. Ook kunt u een afspraak maken voor kort adviesgesprek op ons kantoor.