Advocatenkantoor Zwinkels BV |

Advocatenkantoor Zwinkels BV

+31 (0)174 631864   info@zwinkelsadvocatenkantoor.nl
  • Home
  • Specialisaties
    • Bouwplannen mogen uitvoeren
    • Bedrijfsvoering mogelijk maken
    • Projectontwikkeling laten doorgaan
  • Blogs
  • Team
    • Referenties
  • Informatie
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy policy
    • Kantoor klachtenregeling
  • Contact
Home / Juridische zaken / Westland wil oude strijdigheden in het buitengebied legaliseren

Westland wil oude strijdigheden in het buitengebied legaliseren

24 september 2021 | Categorie: Juridische zaken

legaliseren oude strijdigheden

Gemeente Westland heeft het voorontwerp van het bestemmingsplan “Legalisatie Oude Strijdigheden” gepubliceerd. Zoals de naam al zegt, is het doel van dit bestemmingsplan om oude

strijdigheden met het bestemmingsplan alsnog te legaliseren. “Oud” betekent daarbij het volgende: Als een woning of perceel al vóór december 2008 in strijd met het bestemmingsplan werd gebruikt, dan komt dit gebruik in aanmerking voor legalisering. Daarbij gelden wel veel extra voorwaarden, waardoor het zeker niet voor alle oude strijdigheden tot legalisering van het gebruik komt. Hieronder volgt een toelichting.

De gemeente stelt zelf dat men verwacht dat nog meer eigenaren zich zullen melden voor legalisering. De gemeente stelt niet alle situaties te kennen die al voor 2008 in strijd met het bestemmingsplan waren, en stelt dus nieuwe situaties te willen bekijken.

Schone lei

In de toelichting op het bestemmingsplan stelt de gemeente dat er van oudsher veel overtredingen van het bestemmingsplan Glastuinbouwgebied zijn. Men wil nu een keer alle oude gevallen die alsnog kunnen worden gelegaliseerd, vastleggen in dit nieuwe bestemmingsplan. Men wil in ieder geval langdurig strijdig privégebruik van gronden of woningen legaliseren. Dat kan ertoe leiden dat een woning alsnog een bestemming Wonen krijgt. In het bestemmingsplan ontstaat daardoor een aantal nieuwe burgerwoningen. Ook wordt het bestemmingsvlak van een woning in een aantal gevallen vergroot, zodat bijvoorbeeld het hele perceel dat bij de woning hoort de bestemming Wonen krijgt, in plaats van alleen een klein deel waarop de woning is gelegen. In veel gevallen blijft de woning in beginsel een agrarische bedrijfswoning, en krijgt de woning alleen een persoonlijk overgangsrecht.

Drie voorwaarden voor legalisering

Er worden wel voorwaarden gesteld voordat de gemeente het gebruik legaliseert. Het gebruik moet sinds 2008 ongewijzigd zijn. Als er inmiddels bouwwerken bij zijn geb

ouwd, of als het gebruik intensiever is geworden, wil de gemeente niet gaan legaliseren. Als het gebruik niet is gewijzigd, kan het gebruik alsnog in het bestemmingsplan worden toegestaan. De redenering daarachter is dat als de woning de afgelopen 14 jaar zonder problemen voor de glastuinbouw bewoond kon worden, er kennelijk geen praktische bezwaren zijn.

Als de woning of het perceel na 2008 is verkocht, beschouwt de gemeente dit ook als een wijziging die legalisering onmogelijk maakt. Als de woning door vererving door erfgenamen is verkregen, dan geldt de uitzondering niet. Een uitzondering geldt ook als de eigenaar de woning niet meer zelf bewoont, maar die verhuurt.

Een derde voorwaarde is dat legalisering de belangen van de glastuinbouw niet onevenredig mag aantasten. Volgens de gemeente kan een groot aantal woningen ondanks het verloop van tijd toch niet de bestemming burgerwoning krijgen. Dit is het geval als de woning “onevenredig in de weg ligt” aan de glastuinbouw. De woningen zijn op een zodanige locatie gelegen dat die aldaar niet duurzaam kunnen blijven. In zo’n geval krijgt de woning niet de bestemming “Wonen”, maar wordt er alleen een “persoonlijk overgangsrecht” toegekend. De huidige bewoner mag dan de woning blijven bewonen, en mag het hele perceel blijven gebruiken, met alle extra bebouwing enzovoort.

Persoonlijk overgangsrecht

Wat betekent dat nou, een persoonlijk overgangsrecht? Het gaat om een persoonlijk recht waar alleen de bestaande bewoner profijt van heeft. Voor een bedrijfswoning bij een glastuinbouwbedrijf betekent dat dat de huidige eigenaar er mag blijven wonen, als hij voor 2008 al de woning bewoonde. Het overgangsrecht geldt na verkoop niet voor de nieuwe eigenaar. De nieuwe eigenaar heeft geen recht op dit overgangsrecht, zodat een nieuwe eigenaar de woning illegaal bewoont. Vanaf 2008 gold dit natuurlijk voor alle voormalige bedrijfswoningen, die door burgers worden bewoond. In het nieuwe bestemmingsplan krijgt een aantal woningeigenaren een persoonlijk overgangsrecht, en blijft de situatie voor alle overige woningeigenaren die in een bedrijfswoning wonen hetzelfde.

Deze bewoning wordt tot nu toe eigenlijk vrijwel zonder uitzondering door de gemeente gedoogd. Het nadeel van gedogen is dat er geen enkele juridische zekerheid kan worden ontleend aan een gedoogtoestemming. Mochten er problemen ontstaan, van welke aard dan ook, en wordt de gemeente daarin betrokken, dan is de gemeente verplicht om te handhaven tegen een illegale situatie. Bovendien heeft de gemeente aangegeven om ná de vaststelling van het bestemmingsplan te gaan handhaven op gebruik in strijd met het plan. Mogelijk zal daar dit keer ook uitvoering aan worden gegeven. Het voornaamste voordeel van deze regeling is dat je zekerheid hebt dat je als bewoner de woning duurzaam kan blijven bewonen. Bijkomend voordeel is dat ook het gebruik van meer grond voor privédoeleinden, en het hebben van meer bijgebouwen hiermee onder het overgangsrecht valt. De gemeente kan daar dan niet alsnog tegen op gaan treden.

Het echte probleem voor bedrijfswoningen ontstaat echter niet bij de bewoning door de huidige eigenaar, omdat de gemeente hier tot nu toe niet tegen optrad. Het probleem ontstaat vooral als de eigenaar de woning wil verkopen. Voor dat probleem is het persoonlijk overgangsrecht geen oplossing, omdat het juist bij verkoop vervalt.

De gemeente nodigt eigenaren van woningen en grond uit om na te gaan of ze ook recht hebben op persoonlijk overgangsrecht, en zich dan te melden bij de gemeente. In sommige gevallen kan dit tot een nuttige uitkomst leiden, dus het is in ieder geval nuttig om na te gaan of je recht hebt op persoonlijk overgangsrecht. Hiervoor kun je tot 14 oktober een inspraakreactie inbrengen tegen het voorontwerpbestemmingsplan.

Deel dit artikel:

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekt u iets specifieks?

Lees meer over mijn specialisaties

  • Algemeen
  • Bedrijfsvoering mogelijk maken
  • Bouwplannen mogen uitvoeren
  • Projectontwikkeling laten doorgaan

Populaire onderwerpen

Besluit Omgevingsrecht bestemmingsplan Bouwvergunning Gemeente Handhaving Kruimelregeling omgevingsvergunning Vergunningaanvraag Vergunningvrij bouwen Westland

Gerelateerde blogs

4 maart 2021
Juridische zaken

Zo maak je kleine winkels juridisch geschikt voor herontwikkeling tot woningen

“Transformeer langdurig leegstaande winkelpanden naar woningen”. Dat stelt Gert-Jan Slob, directeur Onderzoek bij Locatus, in gesprek met Vastgoedmarkt.nl naar aanleiding van onderzoek naar leegstand van grote winkelpanden. Aangezien de horeca het zwaar heeft, net als de detailhandel, ligt de ontwikkeling naar woningen volgens hem het meest voor de hand. Dat
Lees meer »

burenakkoord

16 april 2019
Juridische zaken

Zonder vergunning bouwen, als de buren het goed vinden

Gemeente Rotterdam is begonnen met een pilot om bouwwerken zonder vergunning toe te staan. Bijzonder is dat het gaat om bouwwerken vóór de woning. In de wettelijke regeling voor vergunningvrij bouwen zijn vrijwel alle bouwwerken vóór de woning uitgesloten van vergunningvrij bouwen. In deze proef gaat het om een aantal
Lees meer »

ligplaatsvergunning

19 februari 2019
Juridische zaken

Let op de motivering bij vergunning voor bepaalde tijd!

Voor aanvragers is het vaak het meest gunstig om een vergunning voor onbepaalde tijd te verkrijgen. Bij sommige vergunningen, zoals een ligplaatsvergunning, kan de gemeente er voor kiezen om een bepaalde termijn aan de vergunning te verbinden. In dergelijke gevallen dient een gemeente echter wel heel goed te motiveren waarom
Lees meer »

Naar alle blogs
logo Zwinkels

Meld u aan voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Advocatenkantoor Zwinkels BV

Advocatenkantoor Zwinkels BV

Middel Broekweg 120a
2675 KJ Honselersdijk

T: +31 (0)174 631864F: 0174 626786E: info@zwinkelsadvocatenkantoor.nl

Rechtspositie: BV
KvK-nummer: 76054721
BTW: NL860491286B01
Volg ons op:
  • Home
  • Specialisaties
    • Bouwplannen mogen uitvoeren
    • Bedrijfsvoering mogelijk maken
    • Projectontwikkeling laten doorgaan
  • Blogs
  • Team
    • Referenties
  • Informatie
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy policy
    • Kantoor klachtenregeling
  • Contact

Blogs

17 augustus 2022

Wat te doen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet?

Lees meer »

4 maart 2021

Zo maak je kleine winkels juridisch geschikt voor herontwikkeling tot woningen

Lees meer »

Copyright © 2023 Advocatenkantoor Zwinkels BV - All rights reserved

  • Home
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy policy Advocatenkantoor Zwinkels