Afgelopen week kreeg ik vier telefoontjes van gealarmeerde Westlanders. Ze hadden alle een brief van gemeente Westland ontvangen met de aankondiging dat zij een dwangsom zouden verbeuren. De aanschrijvingen hadden steeds betrekking op overtreding van het bestemmingsplan voor het glastuinbouwgebied in Westland. Ik verwacht dat er nog veel meer van dit soort zaken zullen volgenGemeente Westland heeft al vaker aangekondigd handhavingsacties uit te gaan voeren voor overtredingen van het bestemmingsplan in het buitengebied. Daarvoor zijn jaren geleden al indringende vraaggesprekken gevoerd met mensen die volgens de gemeente de regels zouden overtreden. Daarna heeft de handhaving een paar jaar stil gelegen. Nu is er weer een vervolg aan gegeven. De brieven richten zich zowel tot bewoners van burgerwoningen in het glastuinbouwgebied, als tot (tuinbouw)bedrijven.
Bij particulieren gaat het meestal om bewoners van een burgerwoning die bij hun woning ook grond hebben met een agrarische bestemming. De bewoner wordt dan aangeschreven om het gebruik van de gronden met agrarische bestemming te beëindigen.
Voorbeelden daarvan zijn:
– Het staken van hobbymatige druiventeelt in een kasje
– Het staken van gebruik als garage
– Het staken van het gebruik als siertuin met prieeltje
– Het verwijderen van de inrichting van een kasje als speelplaats voor de kinderen enzovoort.
Het gaat hier dus niet om extreme overtredingen, maar om gebruik dat iedereen maakt van zijn tuin of kasje of schuur. Zodra dat dan op agrarische grond is, is dat dus een probleem. Het gaat daarbij niet steeds om grote oppervlakken grond te gaan. Vaak blijft het volledige perceel, dus deels met Woon- en deels met Bedrijfsbestemming, in totaal onder de 1000 m2.
In een ander geval wordt een tuinder aangeschreven omdat hij een te klein bedrijf heeft. Er wordt gesteld dat hij geen volwaardig agrarisch glastuinbouwbedrijf heeft, omdat hij krap 5.000 m2 glasopstanden heeft. Aan hem wordt verweten dat hij zijn bedrijf hobbymatig uitoefent. Vervolgens wordt gesteld dat hij zijn werkzaamheden onder het overgangsrecht mag blijven uitoefenen, omdat het vorige bestemmingsplan geen eisen stelde aan het oppervlak. Hierdoor zal de gemeente dus niet optreden tegen dit gebruik. Het betreft een tuinder die zijn hoofdinkomsten uit dat bedrijf heeft, en die de aanduiding als hobbytuinder dus niet kan plaatsen. Hij wordt verder aangeschreven op kleine zaken in zijn bedrijf die in strijd met de glastuinbouwbestemming zouden zijn.
Beleid tot handhaving
Burgemeester en Wethouders hebben in april van dit jaar besloten om de aanpak van strijdige situaties aan te gaan pakken. Zij hebben toen het project Ruimte voor Glastuinbouw verder ingevuld. Reden voor het project is het belang van de glastuinbouw, met de volgende redenering in het beleid: ”Strijdig gebruik is onwenselijk en verboden, omdat tuinders die hun bedrijf (nu of in de toekomst) willen herstructureren of willen uitbreiden hierdoor worden gehinderd. Bovendien kan strijdig gebruik een negatief effect hebben op de
ruimtelijke kwaliteit en de leefomgeving.”
Prioritering
In het project “Ruimte voor Glastuinbouw” wordt een prioritering aangegeven:
De gemeente gaat eerst handhaven op alle overtredingen in de gebieden Boomawatering en Poelzone. In het overige glastuinbouwgebied gaat men handhaven op overtredingen waar een concrete herstructurering aan de orde is, of als eerder gemaakte afspraken worden overtreden. Verder wordt er streng gekeken naar het uitoefenen van niet-glastuinbouwbedrijven in het glasgebied..
Als je kijkt naar het handhavingsbeleid van de gemeente uit april van dit jaar, wordt er (voorlopig) alleen in bepaalde zaken gehandhaafd. In de Boomawatering en Poelzone zal er tegen alle overtredingen, ook geringe, worden opgetreden. Buiten die gebieden zal er volgens het beleid van de gemeente alleen een dwangsom worden opgelegd, als er een concrete herstructurering aan de orde is, als iemand eerder gemaakte afspraken overtreedt (8 gevallen), of als iemand een ander bedrijf dan een glastuinbouwbedrijf uitoefent vanuit zijn perceel (86 gevallen). Nieuwe overtredingen zullen gelijk worden aangepakt.
Er wordt dus niet gehandhaafd op grond van een specifiek belang. Volgens het beleid is de handhaving in het algemeen (tuinbouw)belang. De vier zaken van vorige week overziende, vraag ik mij wel af wie er gebaat is bij deze handhavingsacties. Bij de zaken die ik tot nu toe gezien heb, is er geen sprake van een verzoek om handhaving vanuit glastuinbouwbedrijven in de omgeving. Vaak is er ook geen belanghebbende tuinder in de buurt aan te wijzen, bijvoorbeeld omdat er al reconstructie heeft plaatsgevonden of er geen tuinbouwbedrijf in de omgeving aanwezig is.
Voor mij is het zeer de vraag of dit handhavingsbeleid nu de beste manier is om de glastuinbouw in Westland een duwtje in de rug te geven. Hoe denkt u erover? Geef uw mening onder dit stuk.