Toestroom buitenlandse werknemers blijft groot!
De toestroom van buitenlandse werknemers naar de glastuinbouwgebieden in Nederland blijft onverminderd groot. Er kwamen in de eerste helft van 2014 ruim 76.000 immigranten in Nederland wonen. Daarvan vormen de Polen de grootste groep. Inmiddels wonen er meer dan 100.000 Polen in Nederland. In verhouding wonen de meeste Polen in het Westland, drie keer zoveel als gemiddeld voor Nederland. Ook Brabant en de bollenstreek zijn aantrekkelijke vestigingsgebieden voor de Polen. Dit blijkt uit cijfers die het CBS recent heeft gepubliceerd.
En waar moeten zij dan wonen?
De grote vraag is natuurlijk waar al deze mensen kunnen gaan wonen. In gebieden als het Westland en de bollenstreek is er zeker geen overschot van goedkope woongelegenheid. Voor Polen die hier uitsluitend komen om een bepaalde deel van het jaar werk te verrichten, geldt ook dat zij niet het hele jaar door een woning zullen bezetten. Uitzendbureaus hebben om die reden gekeken naar mogelijkheden om zelf de huisvesting voor hun werknemers te regelen, soms door een heel nieuw “hotel” te bouwen. Ook grotere werkgevers hebben de mogelijkheid daarvoor bekeken. Er blijft echter een groot tekort aan woonruimte voor werknemers die tijdelijk in Nederland wonen.
Problemen om woonruimte te realiseren
Nieuwbouw van dergelijke woonruimte is moeilijk realiseerbaar. De kosten van nieuwbouw zijn heel hoog, en het is niet duidelijk of de behoefte blijft bestaan. Om die reden is het aantrekkelijk om een bestaand gebouw aan te passen tot woonruimte. Een juridisch probleem daarbij is dat het bestemmingsplan een dergelijke nieuwe functie niet toestaat. Als het gaat om een gebouw in het buitengebied, is het vaak verboden om een logiesfunctie te vestigen. Het bestemmingsplan moet daarvoor gewijzigd worden, wat een langdurige en kostbare procedure met zich mee brengt. Regelgeving van de meeste provincies staat in de weg aan nieuwe functies in het buitengebied. Daardoor is het naast de bestemmingsplanprocedure vaak ook nog nodig om toestemming van de provincie te verzoeken.
Hoe wordt dit in de toekomst makkelijker gemaakt?
De wetgever heeft gezocht naar een mogelijkheid om het verbouwen van bestaande gebouwen tot logiesgelegenheid voor werknemers gemakkelijker te maken. In de toekomst is het niet langer meer nodig om het bestemmingsplan aan te passen, maar kan worden volstaan met een simpele vergunning om de bestemming aan te passen.
Een toekomstige wijziging in de regelgeving maakt het mogelijk om een bestaand gebouw om te bouwen om dit geschikt te maken om werknemers te huisvesten. Dit gebouw mag ook in het buitengebied staan. Gewoonlijk is er een uitgebreide procedure noodzakelijk, omdat dit een afwijking is van het bestemmingsplan.
In het Besluit Omgevingsrecht is in de zogenaamde “kruimellijst” aangegeven voor welke wijzigingen van het bestemmingsplan een simpele vergunningprocedure kan worden gevoerd in plaats van een aanpassing van het bestemmingsplan. Deze omgevingsvergunning moet in principe dus ook binnen 8 weken worden verleend. Hierdoor is dus geen bestemmingsplanprocedure meer nodig en ook geen toestemming van de provincie. Dit maakt het veel gemakkelijker om een bestaand gebouw in het buitengebied aan te passen voor bewoning door werknemers. Het Besluit Omgevingsrecht wordt nu zo aangepast dat het verbouwen van een bestaand gebouw tot logiesfunctie voor werknemers op de kruimellijst komt te staan. Als het goed is, zal deze wijziging in oktober van dit jaar gaan plaatsvinden.
Degene die een bestaand gebouw wil gaan verbouwen, moet wel een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Dat betekent dat de gemeente bij de vergunningverlening nog steeds kan controleren of aan alle eisen op het gebied van (bouw)veiligheid is voldaan. Dit is een goede zaak. Hierdoor staat vast dat het wel om veilige ruimten gaat.
Conclusie
De aanpassing van de regelgeving biedt goede mogelijkheden om een gebouw in het buitengebied snel om te kunnen bouwen tot logiesgelegenheid voor werknemers. Hiervoor is in de toekomst alleen een omgevingsvergunning nodig, die in de korte procedure van acht weken moet worden verleend. Dit biedt mogelijkheden om woonruimte voor werknemers te scheppen tegen aanvaardbare kosten.