Je hebt net een aanbouw aan je huis laten bouwen en op de website van het Omgevingsloket gecheckt of dit zonder vergunning mogelijk was (de uitkomst hiervan was positief). Dan blijkt bij een controle van de gemeente dat het bouwwerk toch niet voldoet aan de voorwaarden en dat het moet worden afgebroken. Dit is een véél voorkomende situatie en een groot risico dat je loopt wanneer je iets vergunningvrij bouwt.
Door het wijzigen van de regels voor vergunningvrij bouwen is het bouwen van een bouwwerk in een achtertuin vereenvoudigd. Voor burgers en bedrijven is dat in eerste instantie natuurlijk ontzettend handig. Het bespaart het een hoop tijd. Daarnaast scheelt het vergunningvrij bouwen je veel tijd en administratieve rompslomp en het bespaart ook nog eens een hoop kosten. Je zou zeggen alleen maar voordelen, maar zoals hierboven al is beschreven heeft het vergunningvrij bouwen een keerzijde.
Tegenwoordig is het van belang dat je heel goed uitzoekt of een vergunningvrij bouwwerk voldoet aan de voorschriften. Want wat als je net een bouwwerk hebt gebouwd en je buren klagen dat ze nu minder zonlicht hebben in hun tuin? Zij zullen hiervan een melding doen bij de gemeente. Een bouwwerk waarvoor geen vergunning nodig is, wordt pas getoetst tijdens of na de bouw ervan. Een melding voorafgaand is niet meer nodig. Het gevolg hiervan is is dat wanneer de gemeente tijdens een controle constateert dat niet voldaan is aan alle geldende regels, dat alsnog moet worden hersteld, soms legaliseerbaar. In het ergste geval heb je een niet-vergunbare situatie gecreëerd en moet het gebouw worden afgebroken. Je kan hierdoor voor onverwachte kosten komen te staan, wanneer blijkt dat je maatregelen moet nemen om aan de bouwregels te voldoen.
Om een voorbeeld te geven: onlangs heeft de Raad van State uitspraak, 201403960/1/A1, gedaan of in deze zaak sprake was van een vergunningvrij bouwwerk. De bouwer van het bouwwerk in deze zaak was er van overtuigd dat zijn bouwwerk vergunningvrij gebouwd mocht worden. Het bouwwerk is gebouwd op een gedeelte van het perceel dat direct bij het hoofdgebouw ligt, het voldoet aan de juiste afmetingen en het is ingericht ten dienste van de woning. Waar hij echter niet bij stil heeft gestaan is wat voor bestemming het perceel heeft. Het perceel had namelijk de bestemming ‘‘Bollengebied’’, waardoor alleen gebouwd mag worden ten dienste van die bestemming. Dit is slechts één van de vele voorbeelden van hoe het kan misgaan. Hieruit blijkt maar weer hoe ontzettend lastig het is om als leek te toetsen of een bijbehorend bouwwerk vergunningvrij gebouwd mag worden.
Conclusie
Het is dus tegenwoordig jouw verantwoordelijkheid en risico dat het vergunningvrije bouwwerk aan alle geldende bouwregels voldoet en dat terwijl de tekst van het Besluit omgevingsrecht zo ontwikkeld is geworden. Voor een leek op dit gebied is het bijna niet mogelijk om op een juiste manier te toetsen of een bijbehorend bouwwerk vergunningvrij gebouwd kan worden. De gemeente zal niet meer vooraf toetsen of is voldaan aan alle eisen, de controle op naleving van de regels vindt na de bouw plaats. Op dat moment komen de gebreken pas aan het licht en kun je voor héél veel extra kosten komen te staan. Controleer voor het bouwen of het bouwwerk ook echt aan alle geldende bouwregels voldoet.
Op www.bestemmingsplanbezwaar.nl kun je ons een quick scan verzoek doen, dan bekijken wij voor jou of je kan beginnen met bouwen!