Als een vergunning wordt aangevraagd waarop de korte procedure van 8 weken van toepassing is, moet de gemeente in principe binnen deze termijn op uw aanvraag reageren. Als zij dit niet doet ontstaat er een vergunning van rechtswege. In de praktijk ontstaat dan ook nog wel eens discussie of er sprake is van een vergunningaanvraag.
Aanvraag
Aan een aanvraag zijn vrij weinig eisen gesteld in de wet. De aanvraag moet worden ingediend met in ieder geval een omschrijving van de activiteiten waarvoor vergunning wordt gevraagd, een naam en adres, de dagtekening en een handtekening. Daarbij moeten de nodige gegevens en stukken die voor de beslissing door de gemeente nodig zijn, en waarover u redelijkerwijs kunt beschikken, door u worden aangeleverd. Als aan die voorwaarden is voldaan, is aan de wettelijke criteria voldaan.
In de praktijk komt het vaker voor dat achteraf wordt geprobeerd om een algemeen verzoek aan te merken als een vergunningaanvraag, terwijl het eigenlijk meer als een principeverzoek was aan te merken. Als hierop binnen 8 weken geen reactie was gevolgd, stelde de aanvrager dat van rechtswege een vergunning was verleend.
Omgevingsloket
Sinds 2010 is het mogelijk om met behulp van het omgevingsloket een vergunningaanvraag in te dienen. Deze manier van (digitaal) aanvragen is in de praktijk feitelijk de nieuwe standaard geworden bij het aanvragen van vergunningen. Zeker van professionele partijen wordt verwacht dat deze procedure gevolgd wordt. Toch is het nog altijd mogelijk om schriftelijk een aanvraag in te dienen.
Schriftelijk aanvragen
In de jurisprudentie zijn de afgelopen tijd veel voorbeelden voorbij gekomen, waarbij volgens de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State geen sprake was van een aanvraag. Recent is een uitspraak gedaan, waarin hij heel duidelijk heeft aangegeven wanneer er al dan niet sprake is van een aanvraag.
De Afdeling oordeelde dat het doen van een schriftelijke aanvraag in principe mogelijk is. Om te kunnen spreken van een schriftelijke aanvraag moet echter eenduidig en ondubbelzinnig kenbaar zijn dat sprake is van een aanvraag om een omgevingsvergunning. Een summiere en globale omschrijving van een plan voldoet hier in ieder geval niet aan, zelfs als in de aanvraag gesproken wordt over een verzoek om omgevingsvergunning.
Conclusie
Het indienen van een schriftelijke vergunningaanvraag blijft mogelijk naast het indienen van een aanvraag via het omgevingsloket. In de rechtspraak gebeurt het echter steeds vaker dat een schriftelijke aanvraag niet aangemerkt wordt als vergunningaanvraag. In dat geval kan geen vergunning van rechtswege ontstaan. Het is daarom aan te raden een aanvraag in te dienen via het omgevingsloket en daarbij duidelijk aan te geven dat het om een vergunningaanvraag gaat. Hierdoor kan geen discussie ontstaan of al dan niet een vergunning op de aanvraag is verleend. Overigens moet ook een principeverzoek in verschillende gemeenten al via het omgevingsloket aangevraagd worden.
Wilt u onze hulp bij het aanvragen van een vergunning?
Bekijk de mogelijkheden op de website van Bestemmingsplanbezwaar
Advocatenkantoor Zwinkels stelt haar blogs zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze blogs kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.