Advocatenkantoor Zwinkels BV |

Advocatenkantoor Zwinkels BV

+31 (0)174 631864   info@zwinkelsadvocatenkantoor.nl
  • Home
  • Specialisaties
    • Bouwplannen mogen uitvoeren
    • Bedrijfsvoering mogelijk maken
    • Projectontwikkeling laten doorgaan
  • Blogs
  • Team
    • Referenties
  • Informatie
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy policy
    • Kantoor klachtenregeling
  • Contact
Home / Bouwplannen mogen uitvoeren / Gemeente mag niet handhaven tegen bouwwerk zonder vergunning

Gemeente mag niet handhaven tegen bouwwerk zonder vergunning

15 oktober 2019 | Categorie: Bouwplannen mogen uitvoeren

handhavingHet gebeurt regelmatig: u heeft enkele jaren geleden uw woning aangekocht en krijgt plots een brief van de gemeente op de mat. Er wordt een last onder dwangsom opgelegd, omdat u een illegaal bouwwerk bij uw woning heeft staan. Mogelijk was u er niet eens van op de hoogte dat niet voor alle bouwwerken een vergunning was verleend. Wat kunt u hiertegen doen.

Sinds 1 april 2007 is er naast het verbod om zonder vergunning een bouwwerk te bouwen, ook een verbod in het leven geroepen om illegaal gebouwde bouwwerken in stand te laten. Dat betekent dat als u een illegale situatie kunt beëindigen door het bouwwerk af te breken, zelfs als u het bouwwerk zelf niet heeft gebouwd of laten bouwen, u verplicht kan worden om het bouwwerk af te breken. Als koper heeft u namelijk een onderzoeksplicht bij de aankoop van een woning, waardoor u zich er niet op kunt beroepen dat u niet wist dat bouwwerken geen vergunning hebben.

Uiteraard is dat erg vervelend, want nu moet u na de aankoop van een woning wellicht veel extra kosten maken om bepaalde bouwwerken af te breken, terwijl u de bouwwerken ook in gebruik hebt genomen. Toch mogen gemeenten niet altijd handhavend optreden tegen illegaal gebouwde bouwwerken.

Beginselplicht tot handhaven

Het algemene uitgangspunt is dat voor ieder bouwwerk dat gebouwd wordt, in ieder geval een vergunning voor de activiteit bouwen nodig is. Als een bouwwerk gebouwd wordt zonder dat daarvoor de nodige vergunning is verleend, is een gemeente in principe verplicht om daartegen handhavend op te treden. Dit betekent dat de gemeente u onder straffe van een last onder dwangsom kan verplichten het illegaal gebouwde bouwwerk weer af te breken.

Op de beginselplicht tot handhaven bestaan 2 uitzonderingen. Allereerst als er concreet zicht op legalisatie is, bijvoorbeeld omdat het bestemmingsplan de bouw van het bouwwerk toestaat. Als tweede als handhaving zodanig bezwarend is dat het onevenredig is in verhouding tot de met handhaving gediende belangen. Van dat tweede is doorgaans niet snel sprake.

Bouwwerk zonder vergunning aangekocht

Zoals hiervoor genoemd is er sinds 1 april 2007 ook het verbod bij gekomen om een illegaal gebouwd bouwwerk in stand te houden. Dat betekent dat als u een bouwwerk zonder vergunning aankoopt, de gemeente van u kan eisen dat u het afbreekt. In 2007 ontstonden er daardoor ook plots erg veel illegale situaties, vanwege deze nieuwe bepaling.

Toen gemeenten dwangsommen gingen opleggen tegen situaties van vóór 2007 heeft de Afdeling geoordeeld dat het in strijd met de rechtszekerheid zou zijn als alle bestaande situaties plots illegaal zouden worden. Sindsdien is er een vaste lijn van jurisprudentie, dat geen last onder dwangsom kan worden opgelegd tegen het in stand houden van een bouwwerk van voor 1 april 2007, tenzij de huidige eigenaar het illegale bouwwerk na die datum in zijn eigendom heeft gekregen.

Overigens is het wel mogelijk dat de gemeente het bouwwerk zelf laat afbreken, door middel van een last onder bestuursdwang. Zij kan in dat geval echter niet de kosten op u verhalen.

Niet altijd wordt een last onder dwangsom terecht opgelegd, zoals ook wel blijkt uit alle gevallen waarin gemeenten tevergeefs probeerden een last onder dwangsom op te leggen tegen situaties van voor 2007. Controleer daarom altijd goed of een last terecht is opgelegd! Een controle door een gespecialiseerd jurist kan daarbij zorgen dat u de bestaande situatie in stand mag laten. Bent u verwikkeld geraakt in een handhavingsprocedure met de gemeente? Wij staan u graag bij!

Bekijk de mogelijkheden op de website van Jurable

Advocatenkantoor Zwinkels stelt haar blogs zorgvuldig samen op basis van de op dat moment geldende regelgeving. Onze blogs kunnen door de actualiteit worden achterhaald en hebben een algemeen karakter waardoor zij niet als juridisch advies kunnen worden beschouwd.

Tags: Bouwwerk, Handhaving

Deel dit artikel:

Reacties

  1. Frans Verhoeven

    4 februari 2020

    Beste heer mevrouw, een tijd geleden heb ik met u gebeld ivm handhaving van een iligale loods op ons achtererf. Wij hebben begin vorig jaar een bestaande situatie van voor 2007 afgebroken en in verbeterde uitvoering weer opgebouwd. Nu wil de gemeente handhaven. Denkt u iets voor mij te kunnen doen. Ik wil u graag meer informatie toesturen als u dat nodig hebt voor beeldvorming. Ik heb een dag advocaat een bezwaar laten schrijven op het voornemen tot handhaven, maar heb al vernomen middels een telefoontje van de gemeente dat hier een afwijzing op komt. Ik hoor graag van u of u mogelijk iets meer voor mij kunt betekenen.

    Mvg Frans Verhoeven
    0630397291

    Beantwoorden
    • Jurable

      20 mei 2020

      Beste Frans,

      Dank voor uw reactie. We hebben helaas geen gelegenheid om hierop te reageren. U kunt voor meer informatie kijken op de website http://www.Jurable.nl Eventueel kunt u hier ook een offerteaanvraag voor advies doen.

      Met vriendelijke groet,

      Juliëtte Zwinkels
      Advocaat
      Wij hebben uw vraag beantwoord op basis van beperkte informatie, zodat wij niet alle omstandigheden hebben kunnen meewegen bij ons antwoord. Wij kunnen er dan ook niet voor instaan dat het antwoord in uw situatie volledig en correct is.

      Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoekt u iets specifieks?

Gerelateerde blogs

17 augustus 2022
Algemeen, Bouwplannen mogen uitvoeren

Wat te doen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet?

Het lijkt er echt op alsof de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2023 zal zijn. Pas half juli, bij de behandeling in de Eerste Kamer, werd duidelijk dat er een grote kans is dat de wet op die datum echt in werking treedt. De dag die je wist
Lees meer »

Bestemmingsplan

24 december 2019
Bouwplannen mogen uitvoeren

Bedrijf heeft alleen indirect belang bij bescherming van Natura 2000 – gebieden

In deze blog beschreef ik dat de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State (de Afdeling) heeft uitgesproken dat een bedrijf bijna nooit kan aantonen een eigen belang te hebben bij bescherming van Natura 2000 – gebieden. Dit leidt ertoe dat het beroep van het bedrijf op aantasting van het
Lees meer »

6 augustus 2019
Bouwplannen mogen uitvoeren

Wanneer is een concurrent een belanghebbende?

U hebt als projectontwikkelaar een mooi ontwikkelplan gemaakt. U wilt deze plannen voorleggen aan de gemeente of er is inmiddels aan u een omgevingsvergunning verleend door de gemeente. Voor u is het bij het realiseren van uw bouw- of ontwikkelplannen van groot belang dat uw plannen niet worden gedwarsboomd door
Lees meer »

Naar alle blogs
logo Zwinkels

Meld u aan voor de nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Advocatenkantoor Zwinkels BV

Advocatenkantoor Zwinkels BV

Middel Broekweg 120a
2675 KJ Honselersdijk

T: +31 (0)174 631864F: 0174 626786E: info@zwinkelsadvocatenkantoor.nl

Rechtspositie: BV
KvK-nummer: 76054721
BTW: NL860491286B01
Volg ons op:
  • Home
  • Specialisaties
    • Bouwplannen mogen uitvoeren
    • Bedrijfsvoering mogelijk maken
    • Projectontwikkeling laten doorgaan
  • Blogs
  • Team
    • Referenties
  • Informatie
    • Algemene voorwaarden
    • Privacy policy
    • Kantoor klachtenregeling
  • Contact

Blogs

17 augustus 2022

Wat te doen voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet?

Lees meer »

24 september 2021

Westland wil oude strijdigheden in het buitengebied legaliseren

Lees meer »

Copyright © 2023 Advocatenkantoor Zwinkels BV - All rights reserved

  • Home
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy policy Advocatenkantoor Zwinkels